Activitățile din perioada derulării proiectului s-au desfășurat în paralel în cele două județe transfrontaliere, Satu Mare și Szabolcs Szatmár Bereg, beneficiarii fiind din ambele părți ale graniței.
Ca prim pas, inițiatorii proiectului au analizat cererea și oferta pieței forței de muncă, nevoile și comportamentele care influențează ocuparea forței de muncă, cu accent în special, pe tinerii și grupurile vulnerabile din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg. Această cercetare s-a materializat sub forma unui Studiu. La realizarea acestui studiu au fost chestionați peste 1.000 de persoane (angajatori, autorități locale și județene, agenții publice și private care prestează servicii legate de accesul pe piața muncii, grupuri sau asociații care promovează interesele tinerilor, instituții de învățământ etc.)
Pe baza acestui Studiu, ca răspuns la nevoile, problemele și dificultățile întâmpinate de către factorii pieței muncii, s-a dezvoltat o Strategie pentru județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg privind accesibilitatea transfrontalieră la încadrarea în muncă a tinerilor și oportunitățile multiple, astfel încât să contribuie la creșterea ocupării forței de muncă în regiune și la o piață a muncii flexibilă și favorabilă incluziunii.
Cea mai mare parte a activităților proiectului, a fost sprijinul efectiv al tinerilor, prin multiple forme de activități, toate urmărind integrarea durabilă pe piața forței de muncă. Astfel, în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2021, un număr de 385 tineri a beneficiat de activități de orientare în carieră și formare profesională, organizate sub formă de workshop-uri, mentorare individuală și facilitare la cursuri pentru obținerea permisului de conducere, categoria C-CE. Un alt pachet de activități, derulat în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2022, a avut ca scop sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului în rândul tinerilor, prin cursuri de antreprenoriat, coaching și mentorat personalizat pentru dezvoltarea unor afaceri mici, respectiv schimburi de experiență cu antreprenorii locali. De aceste activități au beneficiat în total 103 tineri, care prin participare activă, au dobândit simț sporit al inițiativei și al antreprenoriatului, respectiv capacitatea de a transforma ideile în acțiune. Una dintre activitățile proiectului a fost consilierea de grup, derulată în perioada februarie 2020 – februarie 2022, unde apelând la elementele dinamicii de grup, a fost urmărit identificarea celor mai potrivite profesii/locuri de muncă pentru participanți.
Consilierii i-au ajutat pe tineri să scrie CV-uri, să găsească oferte de muncă, să participe la interviuri cu potențialii angajatori, etc. De asemenea, unii tineri au fost încadrați în câmpul muncii ca voluntari, angajați sau practicanți, astfel dobândind experiență de muncă în domeniile alese de ei, sau în care au avut pregătire, în principiu teoretică. În vara anului 2021, au fost organizate târguri de locuri de muncă de o parte și de alta a graniței cu Ungaria. Aceste evenimente au fost ocazii bune pentru apropierea tinerilor care își căutau un loc de muncă (peste 100 persoane înregistrate) de firmele din regiune, care au fost prezenți ca angajatori. Tot prin aceste evenimente a fost promovată în rândul factorilor pieței muncii, platforma bilingvă de mediere a locurilor de muncă LABORO, creată prin proiect.
Utilizarea platformei are numeroase avantaje față de platformele obișnuite: prin intermediul platformei tinerii pot solicita sprijin personalizat, care le este oferit de către consilierii profesionali; toate serviciile oferite sunt gratuite, atât pentru tinerii care își caută loc de muncă, cât și pentru companiile care oferă locuri de muncă; platforma promovează doar locurile de muncă din județele Satu Mare (RO) și Szabolcs-Szatmar-Bereg (HU); angajatorii au opțiuni și oportunități de a face preselecții în rândul candidaților; pot fi accesate cele mai noi și relevante informații de pe piața forței de muncă din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmar-Bereg; tinerii beneficiază de sprijin și au acces la suport de materiale utile pentru obținerea unui loc de muncă.
La derularea cu succes a proiectului au contribuit experți în diferite domenii: management de proiect, comunicare, dezvoltarea afacerilor, sociologi, consilieri de angajare, specialiști IT.