Prezentare proiect

Cu toții încercăm să ne croim un drum cât mai bun într-o lume dinamică și provocatoare, însă pentru unii dintre noi e mai dificil. De aceea, prin inițiativa HEY, Asociația AGES și-a propus să sprijine tinerii dezavantajați, cu vârste între 17 și 35 de ani, să își găsească drumul lor pe piața muncii din județele Satu Mare (România) și Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria). Tinerii din această grupă de vârstă, care doresc să beneficieze de sprijinul HEY, trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintre criteriile de mai jos:                                                                                                                               

 • provin din mediul rural sau din orașe mici SAU
 • au terminat mai puțin de 8 clase SAU
 • fac parte dintr-o familie cu 3 sau mai mulți copii SAU
 • sunt părinți care își cresc singur copilul/ copiii SAU
 • aparțin minorității roma SAU
 • vorbesc limba română cu dificultate sau nu o vorbesc deloc.  

Pentru creșterea șanselor de angajare, tinerii:

 • vor primi informații despre provocările pieței muncii;
 • vor participa la sesiuni de orientare în carieră;
 • vor urma cursuri de formare profesională;
 • vor beneficia de ateliere de consiliere și asistență pentru a obține un loc de muncă și a se integra pe piața muncii;
 • vor beneficia de consiliere personalizată (unu la unu);
 • vor participa la internship-uri în cadrul unor firme din cele două județe;
 • vor învăța cum pot demara o afacere.

HEY facilitează legătura cu angajatorii și prin intermediul unor târguri a locurilor de muncă, a unor buletine informative și printr-o platformă electronică de mediere a locurilor de muncă.

 

Scopul proiectului este promovarea ocupării forței de muncă durabile și de calitate a persoanelor care se confruntă cu dezavantaje multiple în județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg prin

(1)        realizarea unei cercetari pe piața muncii și dezvoltarea unei strategii privind accesibilitatea transfrontalieră la angajare, cu accent pe tineri și alte grupuri vulnerabile ,

(2)        sprijin profesional oferit pentru cel puțin 200 de tineri, constând în orientarea în carieră, formare profesională, informare și consiliere, precum și prin sprijinirea antreprenoriatului

(3)        facilitarea participării angajatorilor și a potențialilor angajați la oportunitățile de învățare și angajare cum ar fi stagii, târguri de locuri de muncă și conexiune on-line, de-a lungul a 30 de luni de la implementarea proiectului.

 

Obiective specifice ale proiectului sunt:

1.         Identificarea și valorificarea la maximum a tendințelor pieței muncii, a nevoilor și comportamentelor care influențează ocuparea forței de muncă, astfel încât să crească accesibilitatea la angajare a cel puțin 300 de tineri din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg, prin activități de cercetare și dezvoltarea și promovarea unei strategii privind accesibilitatea transfrontalieră la angajare, de-a lungul primelor 12 luni de implementare a proiectului.

2.         Asigurarea unui sprijin profesional pentru cel puțin 200 de persoane pentru a accesa piața muncii prin orientare profesională, informare, consiliere, formare, precum și prin sprijinirea antreprenoriatului pentru cel puțin 200 de tineri în domeniile cerute de piața muncii, de-a lungul a cel puțin 24 de luni de proiect.

3.         Creșterea oportunităților de angajare și integrarea pe piața muncii a persoanelor care se confruntă cu dezavantaje multiple, implicând cel puțin 60 de angajatori în organizarea de oportunități de învățare și de angajare, cum ar fi stagii pentru cel puțin 40 de tineri, 2 târguri de locuri de muncă, o oportunitate dinamică de angajare platformă electronică și buletin informativ, de-a lungul cel puțin 24 de luni de la implementarea proiectului.

 

Participarea la proiectul descris mai sus este gratuită, inițiativa HEY fiind posibilă datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene, prin proiectul transfrontalier ”HEY! Helping the Employment of Youth in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties”, cod EMS: ROHU-385, implementat de Asociația AGES și Asociația ”Ötlet a Vidékért” Egyesület din Ungaria, în perioada Martie 2019 – August 2021.

 

Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene!