Evenimente

Februarie, 2022 - Finalizare proiect ”HEY”
Finalizarea cu succes a proiectului, am sărbătorit împreună cu echipa de proiect, persoane care au lucrat cu dăruire și pricepere pentru implementare.

August, 2021 - JobFair, târg de locuri de muncă

Târgul a fost organizată în perioada 5-8 august, 2021 la Satu Mare.


Iunie, 2021 - Eveniment lansare platforma Laboro (HU)
Portalul se adresează atât tinerilor din județul Satu Mare, cât și celor din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria).

În cadrul conferinței, domnul Csengeri Zsolt – președintele Asociației AGES, managerul proiectului HEY, împreună cu doamna Tóth Dalma, membru al Asociației Ötlet a Vidékért (comuna Ópályi) – în calitate de partener de proiect din partea Ungariei, au prezentat platforma cu structura și caracteristicile ei, și avantajele utilizării acesteia atât pentru tineri, cât și pentru angajatori.

Președintele Asociației AGES, dl. Csengeri Zsolt, a prezentat cele mai importante aspecte care au fost urmărite în procesul de realizare a platformei. Printre acestea se numără și faptul că pe teritoriul Ungariei există un interes tot mai mare pentru ocuparea forței de muncă. Totodată, datorită orientărilor economice diferite în cele două județe din România și Ungaria, tinerii vor avea mai multe și mai diversificate oportunități să găsească un loc de muncă.

„De mai bine de 10 ani lucrăm împreună cu membrii fondatori ai Asociației Ötlet a Vidékért, atât în organizarea diferitelor evenimente, cât și în proiectele transfrontaliere. Ideea platformei Laboro.ro s-a născut în urma unor discuții avute alături de colegii maghiari”, ne mărturisește dl. Csengeri Zsolt.

„Unul dintre obiectivele proiectului HEY este să oprească pe cât posibil, ruperea tinerilor proveniți din medii sociale defavorizate, de realitatea pieței forței de muncă, motiv pentru care printre activitățile noastre principale se numără și evenimentele sociale organizate pentru aceștia, oferindu-le posibilitatea de interacțiune, comunicare și colaborare. Complementar acestor evenimente, a fost inițiată crearea și lansarea platformei transfrontaliere a celor 2 județe implicate în proiect”, a afirmat reprezentanta partenerului din Ungaria, doamna Tóth Dalma, membru al Asociației Ötlet a Vidékért.

Platforma propriu-zisă este bilingvă, vizând două județe transfrontaliere din România și Ungaria. Scopul acesteia este și acela de a stopa migrația tinerilor către piața forței de muncă din occident, prin oferirea posibilităților reale de accesare a unor locuri de muncă atractive, existente chiar la ei acasă. Pe lângă aceste posibilități, tinerii pot opta pentru sprijin și pregătire în obținerea locului de muncă ales.

De ce recomandăm folosirea platformei Laboro.ro?

  • Prin intermediul platformei: tinerii pot solicita sprijin personalizat, care le este oferit prin intermediul consilierilor profesionali;
  • Toate serviciile oferite sunt gratuite, atât pentru tinerii care își caută loc de muncă, cât și pentru companiile care oferă locuri de muncă;
  • Promovează doar locurile de muncă din județele Satu Mare (RO) și Szabolcs-Szatmar-Bereg (HU);
  • Angajatorii au opțiuni și oportunități de a face preselecții în rândul candidaților;
  • Puteți accesa cele mai noi și relevante informații de pe piața forței de muncă din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmar-Bereg;
  • Tinerii beneficiază de sprijin și au acces la suport de materiale utile pentru obținerea unui loc de muncă. 

Martie, 2021 - Workshop 

În luna martie, deși ne-am confruntat cu dificultăți cauzate de pandemie, am reușit să derulăm mai multe serii de workshop-uri, găzduite de Liceul „George Emil Palade”. Scopul acestor activități a fost sprijinul tinerilor aflați la început de carieră, să se încadreze mai ușor și pe termen lung, în domeniul muncii. 


Septembrie-octombrie, 2020 - Curs de formare în domeniul antreprenoriatului (HU)

În perioada 30 septembrie - 1 octombrie a.c., a avut loc, la Satu Mare, cursul de formare în domeniul antreprenoriatului, organizat de Asociația AGES, în cadrul proiectul HEY! La acest curs au participat 20 tineri cu vârsta cuprinsă între 17 și 35 ani, provenind din medii defavorizate. Costurile de organizare, inclusiv cele corespunzătoare participării tinerilor la acest curs, au fost acoperite în totalitate din bugetul proiectului.

Datorită interesului crescut față de programul de formare, deși numărul locurilor a fost inițial limitat la 15, organizatorii au făcut eforturi pentru a înscrie la curs 20 de tineri. Cei prezenți s-au implicat activ pe toată durata cursului, formatorul reușind să le trezească și să le mențină interesul și entuziasmul prin exerciții, studii de caz, jocuri de rol, exemple concrete, alături de prezentările teoretice.

Până la finalul cursului, participanții au dobândit cunoștințe despre ceea ce înseamnă o afacere, cum să o inițieze, cum se dezvoltă un plan de afaceri, care sunt legile referitoare la înființarea și funcționarea unei afaceri. De asemenea, au aflat despre rentabilitatea unei afaceri și multe alte informații utile tinerilor antreprenori.

În 12 octombrie a.c. cursanții vor prezenta planul de afaceri pe care îl pregătesc folosindu-se de cunoștințele și abilitățile dobândite la curs și vor participa la examenul pentru obținerea unui certificat acreditat, care să le ateste competențele  antreprenoriale. Pe parcursul dezvoltării planului de afaceri, tinerii vor beneficia de consultanță din partea specialiștilor Asociației AGES.

Pentru a afla noutăți despre activitățile proiectului, vă invităm să vizitați pagina de Facebook HEY - Satu Mare.

 


 Iulie, 2020 - Workshop în Comuna Agriș 

În luna iulie, echipa AGES a susținut în comuna Agriș 4 workshop-uri. Au participat 8 tineri, contribuind în mod activ la desfășurarea într-o atmosferă degajată a activităților.
Sprijinul tinerilor privind integrarea pe piața muncii continuă prin activitățile proiectului HEY: workshop-uri, consiliere individuală, întâlniri de grup și program de internship.
De asemenea, se află în plină organizare un târg al locurilor de muncă, realizarea unei platforme online de mediere a forței de muncă, respectiv, un curs de dezvoltare de afaceri. 

Te așteptăm și pe tine!


 

Martie-iunie, 2020 -  Pregătire șoferi de TIR prin proiectul HEY! ​

Cei 16 tineri, beneficiari ai programului, au fost informați despre toate detaliile procesului de obținere a permisului de conducere categoria C-CE, de la înscriere până la analizele medicale necesare și examen. Au parcurs, cu sprijinul experților AGES, primele etape ale programului lansat în luna martie, având inclusiv posibilitatea să participe la o întâlnire cu un șofer de TIR profesionist, care le-a prezentat în mod detaliat ce înseamnă această profesie, cu frumusețile și greutățile ei. 


 

Februarie, 2020 - Demarare workshop pentru tineri  din Județul Satu Mare

La începutul anului 2020, am demarat seria de workshopuri, la care a participat un număr mare de tineri. La aceste evenimente au fost invitați experți care și-au împărtășit experiențele cu cei prezenți.
Următoarele subiecte au fost abordate la workshopuri: autocunoaștere și motivație; găsirea locului de muncă ideal; obținerea unui loc de muncă; păstrarea locului de muncă-comunicare- gestionarea eficientă a conflictelor.


28 Noiembrie 2019    EVENIMENT LANSARE PROIECT ”HEY! - Sprijin pentru angajarea tinerilor din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg”

Organizat de Asociația AGES, evenimentul de lansare a proiectului transfrontalier a avut loc joi, 28 noiembrie 2019, la sediul Centrului Tehnologic de Inovare și de Afaceri din Satu Mare. În cadrul evenimentului au fost prezentate obiectivele și rezultatele așteptate ale proiectului, precum și concluzii ale cercetării realizate în județul Satu Mare. A urmat o primă dezbatere în vederea elaborării unei strategii privind angajabilitatea tinerilor dezavantajați din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg. 

După o scurtă prezentare a proiectului din partea coordonatorului de proiect și, totodată, președintelui Asociației AGES, Csengeri Zsolt, sociologul Dezsö Iuliana a prezentat rezultatele cercetării efectuate în județul Satu Mare. La baza cercetării au stat un sondaj efectuat pe un eșantion de 1.000 de tineri dezavantajați din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg, interviuri și focus-grupuri realizate cu tineri între 17 – 35 ani.

Câteva concluzii ale cercetării efectuate în județul Satu Mare:

  • Rata mare a inactivității în rândul tinerilor cu educație scăzută (mai mult de jumătate din tinerii cu studii elementare și medii nu sunt activi pe piața muncii).
  • Statutul de persoană inactivă se „moștenește” din tată în fiu/fiică.
  • Inactivitatea pe piața muncii e îndeosebi justificată de „problemele personale” ale tinerilor, respectiv percepția privind prejudecăți ale angajatorilor față de aceștia.
  • Cei care nu au lucrat niciodată sunt în cea mai mare parte absolvenți cu studii medii, urmați de cei cu studii elementare.
  • Angajatorii facilitează accederea pe piața muncii prin nivelul scăzut de așteptări, respectiv posibilitatea de calificare la locul de muncă.
  • Angajatorii se confruntă cu diverse tipuri de probleme atunci când angajează tineri anterior inactivi: prezența scăzută la locul de muncă, fluctuație mare de personal, nivelul scăzut al motivației, cazuri de furt.
  • Așteptări din partea angajatorilor sunt: dedicație și loialitate față de locul de muncă, respectiv adaptare la stres.

După prezentarea rezultatelor cercetării, aproximativ 30 de reprezentanți ai societății civile, ai companiilor și instituțiilor locale au fost invitați să împărtășească părerile lor față de situația tinerilor dezavantajați din județul Satu Mare, din perspectiva accesului și integrării lor pe piața muncii. Opiniile participanților au nuanțat și au completat cele identificate prin intermediul cercetării, în ceea ce privește profilul, așteptările tinerilor în raport cu piața muncii, pregătirea și experiența lor în muncă, așteptările angajatorilor etc. Au fost prezentate exemple sugestive, bune practici și identificate recomandări de intervenție.

Ca urmare a acestui eveniment, Asociația AGES, alături de organizația parteneră „Ötlet a Vidékért”, cu implicarea companiilor, instituțiilor și ONG-urilor locale, vor colabora pentru elaborarea unei strategii și organizarea unor activități care să contribuie la creșterea șanselor de angajare și dezvoltarea carierei profesionale a tinerilor care provin din medii dezavantajate.

Vă mulțumim pentru participare și vă așteptăm să participați la activitățile pe care le vom desfășura în continuare!

 

Invitație și detalii

Prezentare proiect

Prezentare concluzii parțiale studiu

Rezumat studiu

Minuta întâlnirii